Dagopvang voor uw pup
2e socialisatiefase/ angstfase: 12 weken tot een half jaar
Veelvoorkomende Socialisatiefouten:
in leeftijd van 8-12 weken:
1. Te weinig contact met verschillende volwassen mensen
De gevolgen kunnen, behalve een vorm van kennelsyndroom, eenkennigheid, angst voor kinderen als hij daar geen kennis mee gemaakt heeft, of eenzijdige gewenning aan mannen óf vrouwen.
2. Te weinig contact met honden van verschillende rassen
Honden van andere rassen hebben verschillende uiterlijke kenmerken en honden moeten dus leren wat die uiterlijke kenmerken van die andere rassen betekenen. Worden honden niet aan andere rassen gesocialiseerd, dan leidt dit tot miscommunicatie tussen honden onderling. Bijv het ene ras draagt de staart gelijk naar achter, de ander in een sikkel op zijn rug en de volgende draagt zijn staart altijd omlaag. Dit kan onduidelijkheid geven in de communicatie van zelfverzekerdheid/angst.
3. Te weinig contact met leeftijdsgenoten
Dit leidt tot een gebrek aan de ontwikkeling van de sociale gedragspatronen.
In leeftijd van 12 weken tot 6 maanden
4. Zijn contacten buiten het huishouden van groot belang.
Indien de hond in deze periode niet goed wordt gesocialiseerd kan dit leiden tot desocialisatie. Angst ten opzichte van onbekende zaken en mensen is hiervan weer het gevolg.
5. Zijn honden gevoelig voor het opdoen van een traumatische ervaring. Hoewel deze gevoeligheid niet geheel is verdwenen op volwassen leeftijd. Een traumatische ervaring kan weer leiden tot een fobie. Waardoor een hond niet/nauwelijks meer te trainen is onder de omstandigheden waaronder het trauma zich heeft voorgedaan.
Roedeltherapie is de oplossing
De laatste tijd zie je steeds vaker dat roedeltherapie ingezet wordt waarbij een hond onder de juiste begeleiding geholpen wordt om zijn angst of agressie te overwinnen. Het principe hierachter is dat je, door een hond in een gecontroleerde omgeving bloot te stellen aan hetgene wat hem angstig of agressief maakt, in dit geval andere honden, terwijl je veiligheid en leiding aanbiedt je leert aan je hond dat andere honden helemaal niet eng zijn en dat agressie niet de juiste oplossing is.
Als deze manier van opvang dus geschikt is voor honden die problemen ervaren, hoeveel waarde kan het dan niet bieden om deze problemen voor te zijn en op een eenvoudige wijze bij te dragen aan het sociale welzijn van uw pup. Voorkomen is beter dan genezen!
Pups in een roedel
Kortom:
Waarom kan dagopvang voor uw pup essentieel verschil maken voor het welzijn van uw pup?
Een goede socialisatie is het echt waard!!